Ισραήλ – Αργεντινή: Η επίθεση της Χαμάς είναι ο ναζισμός του 21ου αιώνα, λέει ο Μιλέι

0
13
Ισραήλ-–-Αργεντινή:-Η-επίθεση-της-Χαμάς-είναι-ο-ναζισμός-του-21ου-αιώνα,-λέει-ο-Μιλέι

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, επισκέφθηκε την Πέμπτη μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Γάζα, το οποίο επλήγη από τη επίθεση της Χαμάς. Εκεί κατήγγειλε τον «ναζισμό του 21ου αιώνα», τον οποίο εκπροσωπεί η Χαμάς.

Το κιμπούτς Νιρ Οζ υπήρξε θέατρο μίας από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν τρομοκράτες της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου. Το ένα τέταρτο των περίπου 400 κατοίκων του οποίου είτε σκοτώθηκαν είτε απήχθησαν έπειτα από ώρες πυροβολισμών και βίας.

Βρίσκεται απέναντι από τη μεγάλη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, Χαν Γιούνις, που θεωρείται προπύργιο του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, του Γιαχία Σίνουαρ, και έχει τεθεί εδώ και μέρες στο στόχαστρο σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

«Ο ελεύθερος κόσμος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Είναι μια ενέργεια σαφώς τρομοκρατική – αντισημιτική θα έλεγα- του ναζισμού του 21ου αιώνα», δήλωσε ο ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής ενώπιον των δημοσιογράφων μετά την επίσκεψη στην αγροτική κοινότητα, το 60% των σπιτιών της οποίας κάηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη στο κιμπούτς «με άγγιξε βαθύτατα στην ψυχή», πρόσθεσε, μπροστά σε ένα σπίτι πλήρως απανθρακωμένο.

«Το να το βλέπεις όλο αυτό με τα ίδια σου τα μάτια είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία. Και η επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ήρθα (στο Ισραήλ) για να καταδικάσω τους τρομοκράτες της Χαμάς, να υποστηρίξω το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, και να ζητήσω την απελευθέρωση όλων των ομήρων», είπε.

Το κιμπούτς Νιρ Οζ αριθμούσε 18 κατοίκους με καταγωγή από την Αργεντινή, εκ των οποίων 12 απήχθησαν.

Μία από αυτούς, η Οφέλια Ρόιτμαν, 77 ετών, που απελευθερώθηκε την εβδομάδα της κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου, συνόδευσε τον Αργεντίνο πρόεδρο στην επίσκεψή του, στην πρώτη επιστροφή της στο κιμπούτς μετά την επίθεση.

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς που είχαν εισδύσει από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η οργάνωση ασκεί την εξουσία από το 2007, εξαπέλυσαν επίθεση στο ισραηλινό έδαφος που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων που σκοτώθηκαν την ίδια μέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.