Ισπανία: Τόνοι κοκαΐνης σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων – 15 συλλήψεις

0
143

Οι λιμενικοί μπροστά σε μέρος από τα «λάφυρα» | Ισπανική Policía Nacional

Κατασχέθηκε ανοιχτά της Τενερίφης, ενώ όλο το πλήρωμα φέρεται να έχει συλληφθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ

Οι λιμενικοί μπροστά σε μέρος από τα «λάφυρα»

|Ισπανική Policía Nacional

Κατασχέθηκε ανοιχτά της Τενερίφης, ενώ όλο το πλήρωμα φέρεται να έχει συλληφθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ

Τεσσεράμισι τόνους κοκαΐνης διαπιστώθηκε ότι μετέφερε το φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων «Blume». το οποίο κατέσχεσαν οι ισπανικές Αρχές ανοικτά των Καναρίων Νήσων και οδήγησαν στο λιμάνι της Σάντα Κρουθ.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές πραγματοποίησαν από κοινού έφοδο στο πλοίο, σημαίας Τόγκο και συνέλαβαν 15 άτομα.

Η έρευνα στο πλοίο διενεργήθηκε από τη στιγμή που ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Τενερίφης, στις 13:00 της Πέμπτης, όπου έφτασε συνοδευόμενο από σκάφη των ισπανικών Αρχών, ενώ ξεκίνησε ως αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας. Ειδικότερα, οι ερευνητές κατέγραψαν την πιθανή εμπλοκή ενός σκάφους προερχόμενου από τη Νότια Αμερική σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, μετά από ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Κέντρου Ανάλυσης και Επιχειρήσεων του Ατλαντικού (MAOC-N) και του Κέντρου Πληροφοριών κατά της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος (CITCO).

Σε συνέχεια της παροχής των πληροφοριών αυτών, πλοίο των ισπανικών Αρχών εντόπισε το «Blume» στα ανοικτά και τα ξημερώματα της 18ης Ιανουαρίου οι λιμενικοί επιβιβάστηκαν στο φορτηγό.

Εκείνο που παρατήρησαν από την πρώτη στιγμή ήταν ότι το σκάφος μετέφερε περίπου 200 τόνους καφέ – εμπόρευμα ελάχιστο για την πραγματική χωρητικότητα του σε φορτίο, γεγονός που προκάλεσε υποψίες.

Στη συνέχεια, σε έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων του πλοίου, διαπιστώθηκε η παρουσία απροσδιόριστου αριθμού δεμάτων, από αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως για διακίνηση κοκαΐνης. Ακολούθησε η σύλληψη των μελών του πληρώματος. Πρόκειται για δύο πολίτες αλβανικής υπηκοότητας και δεκατρείς πακιστανικής.

🚩 Interceptado un carguero con 4.500 kg de cocaína al este de #Canarias

🔹 Detenidos sus 15 tripulantes

🔹 El carguero transportaba como mercancía declarada 200 toneladas de café, muy por debajo de la capacidad real del barco 🚢 pic.twitter.com/X3XSmReSGv

— Policía Nacional (@policia) January 20, 2023

Ακολούθως, οι συλληφθέντες, το πλοίο, τα ναρκωτικά και η συνολική διαδικασία πέρασαν στα χέρια της ισπανικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή.

«Αυτή η επιχείρηση, που διευθύνεται και συντονίζεται από την Εισαγγελία Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Εθνικού Δικαστηρίου (Audiencia Nacional), προστίθεται σε άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη λεγόμενη “Διαδρομή του Ατλαντικού” της κοκαΐνης, την οποία επιλέγουν συνήθως αλιευτικά σκάφη, έμποροι και φορτηγά πλοία  από τη Νότια Αμερική, μεταφορτώνοντας ναρκωτικές ουσίες στο μέσο του Ατλαντικού για μετέπειτα εισαγωγή τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», προσέθεσε.

Interceptado un carguero con 4.500 kilos de #cocaína al este de #Canarias y detenidos sus 15 tripulantes.https://t.co/7VdZOpDxFx pic.twitter.com/n39bmyR6JY

— Guardia Civil 🇪🇸 (@guardiacivil) January 20, 2023

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News