17.4 C
Athens
Tuesday, March 28, 2023

Ηλιόπουλος: «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης»

Must read

More articles

O σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές και τους στόχους του κόμματος

«Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή μιας κυβέρνησης νικητών στις εκλογές, με τις εκλογές απλής αναλογικής», διεμήνυσε ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, στην εφημερίδα Kontra News.

«Η κυβέρνησή μας θα βάλει τέλος στην αδικία τις αισχροκέρδειας, θα ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο το ιδιωτικό χρέος και θα αυξήσει συνολικά τα εισοδήματα. Με μέτρα όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις και διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής, με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με αναγέννηση του ΕΣΥ το οποίο καταρρέει αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα όμως και με πραγματικές αυξήσεις για εργαζόμενους και συνταξιούχους και μια αγορά εργασίας που θα στηρίζεται στις συλλογικές συμβάσεις και στους αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς», τόνισε ο ίδιος.

Ακόμη, ανέφερε μια σειρά από μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως «η επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ», «η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας, διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, ούτως ώστε να δοθεί ουσιαστική βοήθεια σε πολίτες και επιχειρήσεις», «η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής».

Και επιπλέον, «η αύξηση του εισοδήματος που π.χ. για τους συνταξιούχους αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών και στην επαναφορά της 13ης σύνταξης που έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

​«Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που υπονόμευσε, υποτίμησε και γκρέμισε μια σειρά από κοινωνικά δικαιώματα στην προσπάθεια να ευνοήσει λίγους ισχυρούς και τη μικρή παρέα που κυβερνά», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος, εξαπολύοντας μύδρους στον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιπλέον «αποδεδειγμένα πλέον παρακολουθούσε τον αντιπρόεδρο και έναν ευρωβουλευτή του κόμματός του, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφους».

Ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασής σας να απέχετε από τις ψηφοφορίες στη Βουλή; Γιατί θεωρείτε ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στράφηκαν εναντίον σας;

Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε, κύριε Κυμπιζή, έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα πλέον παρακολουθούσε τον αντιπρόεδρο και έναν ευρωβουλευτή του κόμματός του, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφους. Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε αυτή η ιστορία ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να έχει θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό συγκάλυψης. Δεν δίνει απαντήσεις παρ’ ότι είχε πάρει υπό την επίβλεψή του την ΕΥΠ, επιτίθεται στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ που κάνει τη δουλειά του και νομοθετεί εμπόδια ώστε να μην μάθουν άμεσα τα θύματά τους λόγους παρακολούθησής τους. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει άγνοια για να αποφύγει την ενοχή για τον παρακρατικό μηχανισμό που δημιούργησε. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι για δύο χρόνια η ΕΥΠ παρακολουθούσε την ηγεσία του στρατού χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Στην πραγματικότητα υποστηρίζει ότι είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και αυτό θα έφτανε για να παραιτηθεί. Κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει να φύγει από τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μέτωπο που θα κρατήσουμε στον δρόμο για τις εκλογές.

Τι απαντάτε στη σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δήλωση της εκπροσώπου σας ότι μια πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ μπορεί να οφείλεται σε εκβιασμό;

Αρχικά να πούμε ότι η Πόπη Τσαπανίδου δεν έκανε καμία τέτοια δήλωση. Απλά έθεσε μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία πρώτα απ’ όλα απορρέει από τις ίδιες τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που πρώτος έθεσε ένα τέτοιο ζήτημα, και όχι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αν κάποιος χωρίς να γνωρίζει παρακολουθούσε τη συζήτηση των τελευταίων ημερών θα ένιωθε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι ο Μητσοτάκης βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπούμε σε μία αντιπαράθεση που θολώνει τις ευθύνες του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για προοδευτική κυβέρνηση, θεωρείτε πως πρέπει να υπάρξει προεκλογικά σύγκλιση των προοδευτικών κομμάτων για το τι πρέπει να γίνει μετεκλογικά για το θέμα των παρακολουθήσεων; Ή είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί στις διερευνητικές εντολές;

Αυτό που έχουμε δηλώσει με κάθε τρόπο είναι πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή μιας κυβέρνησης νικητών στις εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή θα σχηματιστεί με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές απλής αναλογικής. Μια κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αδικία τις αισχροκέρδειας, θα ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο το ιδιωτικό χρέος και θα αυξήσει συνολικά τα εισοδήματα. Με μέτρα όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις και διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής, με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με αναγέννηση του ΕΣΥ το οποίο καταρρέει αυτήν τη στιγμή. Ταυτόχρονα όμως και με πραγματικές αυξήσεις για εργαζόμενους και συνταξιούχους και μια αγορά εργασίας που θα στηρίζεται στις συλλογικές συμβάσεις και στους αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Γι’ αυτό, όπως σας είπα και πριν, ο αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που υπονόμευσε, υποτίμησε και γκρέμισε μια σειρά από κοινωνικά δικαιώματα στην προσπάθεια να ευνοήσει λίγους ισχυρούς και τη μικρή παρέα που κυβερνά.

Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφές προβάδισμα για τη ΝΔ; Τις εμπιστεύεστε;

Εμπιστευόμαστε τις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο ανάλυσης και αποτύπωσης μιας συγκεκριμένης στιγμής, με τα προβλήματα που έχουν αυτά τα εργαλεία. Ειδικά σε μη προεκλογική περίοδο η αξία τους βρίσκεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στις τάσεις που αυτά αποτυπώνουν. Βλέπουμε τη ραγδαία πτώση της αξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη και την κρίση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας, της δημόσιας υγείας και της δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, βλέπουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις μιας προοδευτικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Η επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αποτελεί την κεντρική μας δέσμευση. Η επιλογή Μητσοτάκη να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ αποδείχθηκε καταστροφική για τους πολίτες. Τη στιγμή μάλιστα που σε μια σειρά από χώρες εθνικοποιήθηκαν εταιρείες ενέργειας ως αντιστάθμισμα στην εξωτερική πίεση που δέχονταν για άνοδο των τιμών. Στη συνέχεια θα χρειαστεί μια σειρά από μέτρα ανακούφισης, όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος. Τα παραπάνω μπορούν να μειώσουν έως 50% τις τιμές για πολίτες και επιχειρήσεις. Ακόμα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι επιβεβλημένη είναι και η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας, διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, ούτως ώστε να δοθεί ουσιαστική βοήθεια σε πολίτες και επιχειρήσεις. Σε αυτό θα συντελέσει και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, κάτι που αρνείται να κάνει η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται όμως με την αύξηση του εισοδήματος που π.χ. για τους συνταξιούχους αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών και στην επαναφορά της 13ης σύνταξης που έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με τα παραπάνω μέτρα θα σταματήσουμε να καταγράφουμε διαρκώς αρνητικές πρωτιές και θα μπορέσουμε επιτέλους να στηρίξουμε τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης: Περιοδεία του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια σε έξι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news