24.6 C
Athens
Monday, May 29, 2023

Επιχείρηση «αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφύπνισης»

Must read

More articles

Επιχείρηση «αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφύπνισης»

Από το tvxs.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να επέλεξε για την πρώτη προεκλογική του συνέντευξη Τύπου την θεματική της οικονομίας, τα μηνύματα που έστειλε όμως ήταν κατά βάση πολιτικά. Στην πραγματικότητα οικονομική είδηση δεν βγήκε, βγήκε όμως καθαρό σήμα για την τακτική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός έως τις κάλπες – μια τακτική, η οποία θα έχει ως κεντρικό άξονα το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και την διαρκή υπενθύμιση των πεπραγμένων της διακυβέρνησης «Τσίπρα-Βαρουφάκη» ή «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Η επιχείρηση «αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφύπνισης» έχει κομβική θέση στον προεκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το έκρυψε: Ξόρκισε τα «βουντού-economics», είπε ότι ο λόγος που δεν δεσμεύεται (ακόμη) για νέες παροχές είναι γιατί «δεν παίζει τις τύχες της χώρας κορώνα γράμματα όπως εκανε η κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη», και αναδεικνύοντας τις μειώσεις φόρων που έκανε η κυβέρνησή του δεν παρέλειψε να κουρντίσει ξανά την φόρτιση στην σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την μεσαία τάξη:

«Ο κ. Τσίπρας», είπε, «και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν αφανίσει την μεσαία τάξη, εμεί είμασταν συνεπείς και της επιστρέψαμε όσα της πήραν». Για να προσθέσει πως «ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να είναι υπερήφανος για το μαξιλάρι που ήταν αποτέλεσμα της λυσσαλέας φορολογίας και του καταναγκασμού που του επέβαλαν οι δανειστές. Εγώ μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι».

Η κατακλείδα ήρθε με την επενδυτική βαθμίδα, για την ανάκτηση της οποίας ο πρωθυπουργός έθεσε περίπου ως προϋπόθεση την νίκη της ΝΔ στις εκλογές. «Οι αγορές και οι οίκοι», είπε, περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί, είμαι σίγουρος ότι θα την ανακτήσουμε σε λίγους μήνες. Εγώ είμαι απόλυτα σίγουρος, μπορούν να πουν το ίδιο και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι;… Εάν προκύψει παρατεταμένη αστάθεια ή έρθει μια άλλη κυβέρνηση, με διαφορετικό πρόγραμμα από το δικό μας, δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι».

Πέραν του συναγερμού για την «απειλή» που συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να φτιάξει θετικό κλίμα και αφήγημα για την οικονομία– «τα χειρότερα της κρίσης ακρίβειας τα έχουμε περάσει», «οι τιμές αποκλιμακώνονται» -, έκλεισε το μάτι για, μόνιμες και όχι προσωρινές,  μειώσεις και έμμεσων φόρων μετά τις εκλογές, υποσχέθηκε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική αλλά δεν την προσδιόρισε και έδειξε αυξήσεις και για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2024 μέσω του νέου ενιαίου μισθολογίου. Δεν δεσμεύτηκε για χορήγηση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δεν δεσμεύτηκε επίσης για σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους και ήταν δημιουργικά ασαφής στο θέμα της αισχροκέρδειας.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού ήρθε από την εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου – «ο κ. Μητσοτάκης έχει αναβάλλει 12 φορές την επενδυτική βαθμίδα από το 2019 και του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» -, ενώ οι πρώτες απαντήσεις στην προεκλογική αναμέτρηση επί της οικονομίας δόθηκαν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την ώρα της συνέντευξης Μητσοτάκη να συναντηθεί στο Αιγάλεω με συνταξιούχους, στους οποίους υποσχέθηκε επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών, αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και αποκατάσταση των αδικιών της προσωπικής διαφοράς.

Στην Κουμουνδούρου εντοπίζουν τους συνταξιούχους ως μια από τις κοινωνικές ομάδες που, αν μη τι άλλο, εξακολουθούν «να δείχνουν ανοχή» στην κυβέρνηση και θα ρίξουν αρκετό βάρος το επόμενο διάστημα στην προσέγγισή της. Ακόμη πιο έντονη θα είναι η εστίαση συνολικά στα μεσαία στρώματα όπου διαπιστώνεται μεν δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές πολιτικές αλλά και ανοιχτά ακόμη τραύματα στην σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ, άλλωστε, όπως λέει παλαιό πασοκογενές στέλεχος του κόμματος, «το ζητούμενο δεν είναι να αποδομούμε τον Μητσοτάκη, αποδομείται μόνος του. Το ζητούμενο είναι να πείσουμε πως εμείς ερχόμαστε και έχουμε νέες και ρεαλιστικές λύσεις».

πηγή: tvxs.gr

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news