Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ Ιωαννίνων και της ΛΑΣΥ σε ΣΥΔΛΙ, Βιολογικό και στο εργοτάξιο του βιολογικού καθαρισμού

0
26
Επίσκεψη-κλιμακίου-του-ΚΚΕ-Ιωαννίνων-και-της-ΛΑΣΥ-σε-ΣΥΔΛΙ,-Βιολογικό-και-στο-εργοτάξιο-του-βιολογικού-καθαρισμού

Κλιμάκιο της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Έξαρχο, βουλευτή του ΚΚΕ, τον Γιώργο Πρέντζα, υποψήφιο περιφερειάρχη με την “Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου”, τον Κωνσταντίνο Σταυράκη υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο, την Όλυ Τσουμάνη, υποψήφια Δήμαρχο με την “Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιωαννιτών” και τον Χρήστο Νικολάου υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Ιωαννίνων, επισκέφτηκε και συνομίλησε με εργαζόμενους στο ΣΥΔΛΙ, στον Βιολογικό Καθαρισμό και στο εργοτάξιο της Επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “μέσα από την συζήτηση με τους εργαζόμενους “φωτίστηκε” η ανταποδοτικότητα της λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, που οδηγεί στο να πληρώνει  o λαός πανάκριβο το νερό, σε έναν Νομό με πλούσιο υδατικό απόθεμα. Από την άλλη τα ίδια υδατικά αποθέματα γίνονται  η «κότα με τα χρυσά αυγά» για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πολιτική υπηρετείται με συνέπεια, χρόνια τώρα, από την εκάστοτε κυβέρνηση και εξειδικεύεται από την εκάστοτε Περιφέρεια και  Δημοτική Αρχή”.

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως “από την συζήτηση αναδείχτηκε ο, τι, η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που υπάρχουν και την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, που έχουν απομείνει. Στον Βιολογικό, μάλιστα λόγω της έλλειψης προσωπικού, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν διπλοβάρδια. Σε αυτό το καθεστώς έχει οδηγήσει η οδηγία της ΕΕ, που ισχύει από το 2010, που απαγορεύει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Έτσι τα κενά καλύπτονται μόνο με συμβασιούχους, με αποτέλεσμα, να τίθεται  σε κίνδυνο η λειτουργία της υδροδότησης της πόλης και του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων.

Αναδείχθηκε με γλαφυρό τρόπο από τους εργαζόμενους ο προβληματισμός τους για την διαχείριση των υδάτων της πόλης. Ότι την ίδια στιγμή, που μειώνονται τα αποθέματα νερού, στον υδροφόρο ορίζοντα της πόλης, οι εταιρίες εμφιάλωσης στην περιοχή έχουν αυξήσει την άντληση υδάτων κατά 55%. Την ίδια στιγμή στο Πέραμα, στην Κρύα, στην Κατσικά και στην Αμφιθέα το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες δεν επαρκεί για όλη τη μέρα και γίνονται συστηματικές διακοπές”.

Η Όλυ Τσουμάνη στην συζήτηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, μαζί με την Περιφέρεια, έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτή τη κατάσταση, αφού όχι μόνο έχουν στηρίξει την υποστελέχωση σε ΣΥΔΛΙ και ΔΕΥΑΙ, αλλά δεν παίρνουν κανένα μέτρο και για την συντήρηση του δικτύου, που είναι απαρχαιωμένο, γιατί είναι έργο «μη επιλέξιμο». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες νερού να ανέρχονται στο 50%. Είναι οι ίδιοι, βέβαια, που έχουν “χαρίσει” στις εταιρίες εμφιάλωσης πρόστιμα  ύψους 2,45 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και τσάμπα  δημοτικές εκτάσεις. Με αυτή την κατάσταση ο γιαννιώτικος λαός λέει «το νερό νεράκι», αφού η ΔΕΥΑΙ πουλάει στον καταναλωτή το νερό με 1,47 ευρώ/ κυβικό, την ώρα που στην Πάτρα είναι στο 0, 35 ευρώ/κυβικό.”

Τέλος τονίζεται πως “η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αναδείξει σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ζητήματα αυτά τόσο στο Περιφερειακό όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο στα Γιάννενα και μπήκε μπροστά για να αποκαλυφθεί η στάση περιφερειακών και δημοτικών αρχών, να μπουν έμπρακτα εμπόδια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού. Το σίγουρο είναι ότι εκεί θα καταθέσουν όλη την δύναμη τους και μετά τις εκλογές στις 8 Οκτώβρη. Γι αυτό και χρειάζεται να δυναμώσουν παντού τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Για να είναι περισσότεροι αγωνιστές περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι”.