Ελλάδα-Τουρκία μαζί (μόνο;) στις κάλπες – Τι λένε στην «Π» Κατσανιώτης, Αναγνωστοπούλου και Σταθακόπουλος

0
191

Κάτι περίεργα παιχνίδια που παίζει η μοίρα. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ήδη σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο κι απομένουν μόνον οι επίσημες ανακοινώσεις από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών προκειμένου να οριστικοποιηθεί αυτό που συζητιέται εδώ και καιρό. Οτι δηλαδή θα πάμε σε ταυτόχρονες κάλπες στις δυο χώρες.

Θέλετε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; Εάν οι κάλπες της απλής αναλογικής στην Ελλάδα «στηθούν» στις 9 Απριλίου, τότε οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν μοιραία στις 14 ή στις 21 Μαΐου. Την ίδια ώρα, στην Τουρκία όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι πρώτες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φωτογράφισε» με δηλώσεις που έκανε, την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη γειτονική χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας ”φτάνει, οι πολίτες έχουν τον λόγο”».

Παρόμοια δήλωση είχε κάνει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το περασμένο Σάββατο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου».

Τι λένε, όμως, για αυτά στη χώρα μας; Υπάρχει φόβος για κάποια ακραία κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας κατά την προεκλογική περίοδο; Και με ποιον τρόπο θα πρέπει να πορευτούν τα ελληνικά κόμματα στις προσεχείς εκλογές; Ας δούμε τι δήλωσαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός και νυν βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία, Ιστορία και Πολιτισμός).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

Τουρκία

«Οχι, δεν επηρεάζει καθόλου το ότι οι εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία θα συμπέσουν χρονικά». Αυτή ήταν η ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε στην «Π» ο αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής: «Η χώρα είναι θωρακισμένη πολυεπίπεδα και η κυβέρνηση πράττει στο ακέραιο το καθήκον της. Ακόμη κι αν η απέναντι πλευρά επιχειρήσει να θέσει θέματα στην προεκλογική της ατζέντα, εμείς έχουμε κάνει αυτό που επιβάλλεται, είμαστε ασφαλείς και θα εκτελέσουμε χωρίς πρόβλημα το δημοκρατικό μας δικαίωμα και καθήκον στις κάλπες». Και ο Ανδρ. Κατσανιώτης πρόσθεσε και τα εξής: «Δυστυχώς, η Ιστορία και η Γεωγραφία μας έχουν φέρει σε αυτήν την περιοχή με έναν δύσκολο γείτονα, όμως η δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα δεν κάνει εκπτώσεις και κάθε 4 χρόνια στην Ελλάδα γίνονται εκλογές. Επαναλαμβάνω: Είμαστε μια χώρα που είναι θωρακισμένη αμυντικά, πολιτικά και οικονομικά».

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τουρκία

Η Σία Αναγνωστοπούλου μπορεί να ετοιμάζεται ενόψει των εθνικών εκλογών, όμως τόσο η ίδια, όσο και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν προσεχτικά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και φυσικά όλα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα που κι εκείνη έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Ποιο είναι, όμως, το στίγμα που μοιράζεται μαζί μας η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις κοινές κάλπες Ελλάδας-Τουρκίας; «Πρώτον, καλό είναι -και πρέπει να το εξασφαλίσουμε άπαντες- να μην γίνουν θέμα της προεκλογικής εκστρατείας οι ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις. Και δεύτερον, πρέπει να γίνει σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι εμείς δεν μπορούμε να καθορίζουμε τον χρόνο των εθνικών μας εκλογών σε σχέση με την Τουρκία, παρά μόνον σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας μας και τα συνταγματικά όρια που υφίστανται. Θα πάμε σε εκλογές όπως επιβάλλει η πορεία της χώρας μας και όχι σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τουρκία

Παρέμβαση-τοποθέτηση για το θέμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών της Τουρκίας έκανε στον Peloponnisos FM 104,1 o εκ Καλαβρύτων καταγόμενος δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω και τουρκολόγος-οθωμανολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο οποίος θεωρείται «εξπέρ» στο αντικείμενο.

Ο κ. Σταθακόπουλος εκτιμά πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σαφές προβάδισμα γιατί, παρά το γεγονός ότι έχει καταστεί δυσάρεστος σε πολλά θέματα για πολλούς ψηφοφόρους, δεν έχει ισχυρό αντίπαλο δέος, αφού η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη και δεν κατάφερε να συνεργαστεί σε έναν υποψήφιος κοινής αποδοχής.

Ο κ. Σταθακόπουλος, στο ερώτημα τι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα, να εκλεγεί ξανά ο Ερντογάν ή να εκλεγεί καινούργιος Πρόεδρος, απάντησε κατηγορηματικά: «Ο Ερντογάν είναι κυρίως της πολιορκίας, ενώ ο Κεμαλικός υποψήφιος, αλλά και κάποιοι άλλοι, είναι κυρίως των άκρων. Με τον Ερντογάν θα συνεχιστεί, πιθανότατα, η αντιπαράθεση στο υπάρχον στυλ και πνεύμα, ενώ με άλλο πρόεδρο θα ασκηθεί πίεση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία. Κι αν κάτσεις στο τραπέζι, θα χρειαστεί να δώσεις και κάτι… Να δώσουμε λοιπόν κάτι. Αλλά από την Τουρκία τι μπορούμε, άραγε, να πάρουμε εμείς ως Ελλάδα;».