Ελευθερία Φτακλάκη:Ο χώρος του κέντρου αποτελεί τον ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων

0
307

Είναι γεγονός πως μετά την παραίτησή μου από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ δέχθηκα πολιτικές προτάσεις, κάτι που σαφώς με τιμά, καθώς δείχνει πως αξιολογήθηκε με θετικό πρόσημο η πολιτική μου διαδρομή. Όταν κλείνουμε έναν κύκλο και αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε έναν καινούργιο, σίγουρα η τελική επιλογή είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και με γνώμονα αυτό που είναι κοντύτερα στις ιδέες και τις αρχές που μας εκφράζουν και στις πολιτικές μας προτεραιότητες. Οι δικές μου αφορούν στην προάσπιση των νησιών μας, στα Δωδεκάνησα, ενώνοντας τη φωνή μου με τους άξιους βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ στο Νομό. 

Ανταποκρινόμενη λοιπόν στην τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μου, στα νησιά μας, στα Δωδεκάνησα, αποδέχτηκα με χαρά να είμαι υποψήφια βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, στρατευόμενη στον αγώνα για μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. 

Τα πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει και οι κόκκινες γραμμές μεταξύ των ιδεολογικών χαρακωμάτων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Γι’ αυτό και ο χώρος του κέντρου αποτελεί τον ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, καθώς οι ψηφοφόροι του κινούνται με βάση την πολιτική που θεωρούν όμορη με αυτή του κέντρου. Ο Churchill έλεγε πως «οι άλλοι αλλάζουν απόψεις για χάρη του κόμματος, εγώ αλλάζω κόμμα για χάρη των απόψεών μου». 

Κάποιος πολύ καλός φίλος χαριτολογώντας, συνηθίζει να λέει πως ο Μητσοτάκης θα κάνει το κόμμα ΚΚΕ! Πέραν της χιουμοριστικής διάθεσης, είναι γεγονός πως το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του κέντρου σηματοδοτεί μια πολιτική αντίληψη που ενστερνίζεται την ώσμωση μεταξύ των κοινωνικών πολιτικών του κεντρώου χώρου με τον φιλελευθερισμό της δεξιάς παράταξης. 

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως μια σύγχρονη οικονομία πρέπει να βασίζεται σε ένα μείγμα πολιτικών με κεντρώες και φιλελεύθερες καταβολές. 

Μιλάμε για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, μια ανθρωποκεντρική ιδεολογία που εκφράζει τη χρυσή τομή του συλλογικού και του ατομικού και αποσκοπεί στη δημιουργική σύνθεση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κατάκτησης των συλλογικών αγαθών και της ελευθερίας του ατόμου να ορίζει και να διεκδικεί τους σκοπούς του. «Κοινωνικός», γιατί παραπέμπει στη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα των αδύναμων και των ευπαθών κατηγοριών και «φιλελευθερισμός» γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απενοχοποίηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Το διακύβευμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία της, είναι η ανάγκη ενδυνάμωσης του κοινωνικού της προσώπου με τις λειτουργίες ενός αξιόπιστου κοινωνικού κράτους, με καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς, όπως δηλώνει και ο πρωθυπουργός. 

Επομένως, η κυβέρνηση αφού πέτυχε σε αυτήν την τετραετία να αυξήσει τις επιδόσεις της στην οικονομία, με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή κατάφερε να δημιουργήσει πλούτο, ήλθε η ώρα να αναδιανείμει τον πλούτο με πολιτικές στήριξης των μικρών και μεσαίων στρωμάτων.


 Δρ Ελευθερία Φτακλάκη, Πολιτικός Επιστήμων / Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών / Περιφερειακών Συνεργασιών, Μετα-Διδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στρατηγικός σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, υποψήφια με τη ΝΔ στα Δωδεκάνησα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here