Δικαίωση του Ανδρέα Γεωργίου στο Ε.Δ.Δ.Α.

0
98

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει σε εκτενή δημοσιεύματα τη δικαίωση του Ανδρέα Γεωργίου από το Ε.Δ.Δ.Α. και τις πολιτικές προεκτάσεις του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος ζει εξόριστος στις Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια, διετέλεσε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατά την περίοδο 2010-2015. Εν συνεχεία κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη πως διόγκωσε εσκεμμένα το δημόσιο έλλειμμα, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του Δ.Ν.Τ. Ο Γεωργίου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ε.Δ.Δ.Α., επικαλούμενος παραβιάσεις εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας ταυτοχρόνως την Ελλάδα επειδή παραβίασε το θεμελιώδες δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. «Ο Γεωργίου ήταν αυτός που αποκάλυψε την αλήθεια στην πατρίδα του σχετικά με τα παραποιημένα και κατασκευασμένα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού», γράφει σε σχετικό αφιέρωμά της η Süddeutsche Zeitung. «Ο Γεωργίου έκανε τη δουλειά του, υπολογίζοντας εκ νέου το κρατικό έλλειμμα. Το πρόβλημα ήταν ότι εξέθεσε επίσης την πολιτική τάξη της χώρας του. Τώρα, η απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α. αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την κυβέρνηση στην Αθήνα, αφ’ ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αμφισβητήσει προσφάτως την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης με αφορμή το σκάνδαλο υποκλοπών».

O Ανδρέας Γεωργίου

Πρώτα η πολιτική και ύστερα η δικαιοσύνη στράφηκαν αδίκως εναντίον του Γεωργίου, γράφει η SZ.

Η SZ γράφει πως «λίγες εβδομάδες μετά τον διορισμό του το 2010, ο μηχανισμός εναντίον του άρχισε να τίθεται σε κίνηση. Πολιτικοί από τη δεξιά και την αριστερά άρχισαν να παρουσιάζουν τον Γεωργίου ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα μέτρα λιτότητας που είχαν ήδη αποφασιστεί πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Αντώνης Σαμαράς, τότε επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε την αρχή υπό τον Γεωργίου για “οργανωμένη διαστρέβλωση της αλήθειας”. Ο ηγέτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι ο Γεωργίου “είχε διογκώσει το έλλειμμα, ώστε η χώρα μας να έχει το υψηλότερο έλλειμμα μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών και να γίνει έτσι ένα πλήρως πιστοποιημένο πειραματόζωο”. […] Στη συνέχεια, η θεωρία συνωμοσίας ότι ο Γεωργίου, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα, προωθήθηκε από τον δικαστικό μηχανισμό.

Ο Γεωργίου καταδικάστηκε σε μία από τις εις βάρος του δίκες για “απλή δυσφήμιση”, η οποία στο ελληνικό δίκαιο σημαίνει ότι ο καταδικασθείς είπε την αλήθεια, αλλά η αλήθεια αυτή είναι πιθανό να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του Αρείου Πάγου. Εάν ο αντίδικός του κερδίσει, θα μπορούσε να δημεύσει όλη την περιουσία του Γεωργίου». Η εφημερίδα του Μονάχου προσθέτει τέλος πως «ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπερασπιζόταν τον πρώην επικεφαλής στατιστικολόγο, καθώς είχε υποσχεθεί πως θα έρθει σε ρήξη με τις λαϊκιστικές πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση χρέους. Όμως μέχρι στιγμής ο Μητσοτάκης δεν έχει πει τίποτα περισσότερο από υπεκφυγές».

Η ελληνική κυβέρνηση υπό πίεση μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η tageszeitung.

«Η ελληνική κυβέρνηση υπό πίεση» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας tageszeitung, η οποία ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών. «Την 1η Μαρτίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν κανονικά τα κεντρικά του συστήματος διαχείρισης των σιδηροδρόμων, οπότε θα παρουσιαζόταν ξανά σε πανηγυρικό κλίμα με πολλές φανφάρες ως εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, ο οποίος εργάζεται με ζήλο και αποφασιστικότητα. Όμως όλα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Η Ελλάδα θρήνησε για την τραγωδία και στη χώρα απλώθηκε ξαφνικά μια σιωπηλή οργή, η οποία έχει πλέον δώσει τη θέση της σε μια ευρεία, έκδηλη αγανάκτηση, με μαζικές απεργίες και τις πολυπληθέστερες διαδηλώσεις στην Ελλάδα εδώ και χρόνια».

Η γερμανική εφημερίδα επικρίνει και τον υπουργό Μεταφορών Καραμανλή. «Σε μια σχεδόν θλιβερή υπερεκτίμηση, ο Καραμανλής δήλωσε μεταξύ άλλων στη Βουλή πως “ένα υπεύθυνο κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ανεύθυνα την ασφάλεια των επιβατών. […] Ο Καραμανλής έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει ατιμώρητος και αυτό θα μπορούσε να παραμείνει έτσι. Το πόσο αλληλένδετες είναι η πολιτική και η δικαστική εξουσία, καθώς και οι ολιγάρχες, τα μέσα ενημέρωσης και τα ινστιτούτα έρευνας της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται γλαφυρά στην υπόθεση Καραμανλή: ο Ευάγγελος Ντογιάκος, δικηγόρος στο επάγγελμα, γιος του Ισίδωρου Ντογιάκου, του κορυφαίου εισαγγελέα της Ελλάδας, απασχολούνταν στο γραφείο του Καραμανλή. Ποιος ηγείται της έρευνας στην υπόθεση των Τεμπών; Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ο κορυφαίος εισαγγελέας στην Ελλάδα, πατέρας του Ευάγγελου Ντογιάκου. Απλή και ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων», τονίζει με καυστικό τρόπο η εφημερίδα του Βερολίνου, η οποία προβλέπει επιπλέον πως, ενόψει και των εκλογών, η τραγωδία στα Τέμπη πρόκειται να στοιχίσει ακριβά στην κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να καθυστερήσει όσο μπορεί τις εκλογές, πιστεύοντας πως ο χρόνος θα επουλώσει τις πληγές, αλλά και να αποθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ψηφοφόρους από το να ψηφίσουν», μεταθέτοντας τις εκλογές μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Απρίλιο, όταν πολλοί νέοι, ιδίως της Βορείου Ελλάδας, ξεκινούν να δουλεύουν ως εποχικοί εργάτες.

Γιώργος Πασσάς