Δεν είναι αδιανόητος ένας πόλεμος του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία λέει ο Τσέχος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

0
84
Δεν-είναι-αδιανόητος-ένας-πόλεμος-του-ΝΑΤΟ-με-τη-Ρωσία-λέει-ο-Τσέχος-αρχηγός-του-Γενικού-Επιτελείου

Η εισβολή στην Ουκρανία δυνητικά μπορεί να κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας Κάρελ Ρέχκα.

Αυτό «δεν είναι αδιανόητο», είπε ο Ρέχκα, προειδοποιώντας ότι ο επαγγελματικός στρατός της χώρας του δεν είναι εξοπλισμένος για μια τέτοια έκβαση. «Δεν έχουμε καν τα βασικά πράγματα σε τάξη», παραδέχτηκε.

Όπως ανέφερε, πρέπει να καλυφθούν ελλείψεις σε όλους τους τομείς, από την ισχύ πυρός των στρατευμάτων, την κινητικότητα του πυροβολικού, μέχρι ζητήματα επιμελητείας και δομών διοίκησης. Σε περίπτωση άμεσης απειλής πολέμου, η επιστράτευση θα είναι αναπόφευκτη, τόνισε ο 48χρονος στρατηγός.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Γιάνα Τσερνόχοβα κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών ότι «αποκοιμήθηκαν» στον τομέα της άμυνας. «Χρειαζόμαστε έναν στρατό για τον 21ο αιώνα», τόνισε η Τσερνόχοβα.

Η Τσέχα υπουργός είχε θετικά σχόλια να πει για την ανταλλαγή στρατιωτικού εξοπλισμού με τη Γερμανία και την Ουκρανία, κατά την οποία η Τσεχία θα παραλάβει 14 άρματα μάχης Leopard 2A4 και ένα τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής. Μακροπρόθεσμα, σχεδιάζεται η αγορά αρμάτων μάχης τελευταίας γενιάς. «Θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η τελευταία έκδοση Leopard 2A7», ανέφερε η υπουργός.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999. Από την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2004, η χώρα διαθέτει έναν επαγγελματικό στρατό με περίπου 27.000 εν ενεργεία στρατιώτες.

Η χώρα είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο της κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, έχοντας παράσχει στο Κίεβο 200 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Άμυνας παρέδωσαν επίσης υλικό αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Super Κική: Της ασκήθηκε ποινική δίωξη – «Επαγγελματίας με ξυλοκόπησε» λέει ο άνδρας που την κατήγγειλε

Παύλος: «Δεν πρόκειται να αναλάβω επίσημο ρόλο, ούτε ο γιος μου Κωνσταντίνος-Αλέξιος»

Βιασμός 12χρονης: Στη φυλακή άλλοι δυο μετά την τελευταία κατάθεση της ανήλικης