Γαλλία: Η κυβέρνηση πιέζει τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να εφαρμόσουν «καλάθι του νοικοκυριού»

0
86
Γαλλία:-Η-κυβέρνηση-πιέζει-τις-μεγάλες-αλυσίδες-σούπερ-μάρκετ-να-εφαρμόσουν-«καλάθι-του-νοικοκυριού»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε σήμερα τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές, με την κυβέρνηση να ζητάει από τα καταστήματα αυτά να συμφωνήσουν σε ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές.

«Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων προκαλεί μεγάλη ανησυχία και όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, περιλαμβανομένων των καταστημάτων λιανικής», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL. «Το κράτος πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί, αλλά και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θέλει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως οι Carrefour, Casino, αλλά και οι οικογενειακές δυναστείες που είναι ιδιοκτήτες των αλυσίδων παντοπωλείων Auchan και E. Leclerc, να πωλούν από τον ερχόμενο μήνα ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές.

Εντούτοις μόνο μικρότερες αλυσίδες, όπως οι Systeme U και Lidl, έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ μερικές αλυσίδες λιανικής, όπως η Carrefour, υποστηρίζουν πως έχουν ήδη αναλάβει δράση παγώνοντας τις τιμές σε αριθμό αγαθών.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα παραμείνει στο 13% το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται ότι θα αυξήσουν τους ερχόμενους μήνες το συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται εντούτοις ότι θα μειωθεί από 6,0% των Ιανουάριο σε 5,0% τον Ιούνιο.

Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε πέρυσι έρευνα για τα περιθώρια κέρδους των καταστημάτων λιανικής τροφίμων, αλλά δεν βρήκε στοιχεία για “καπέλα” στις τιμές.

Ειδήσεις σήμερα:

Αίτημα άρσης ασυλίας του Κύρτσου για χρέη €459.000 στο Δημόσιο

Πέθανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός

Το «θαύμα» της Ερζίν – Η μόνη πόλη στο Χατάι που δεν έχει θρηνήσει ούτε έναν νεκρό