23.5 C
Athens
Friday, June 9, 2023

Γαλλία: Επεισόδια στο Παρίσι μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής – Πεδίο μάχης ξανά οι δρόμοι

Must read

More articles

Το κύμα δυσαρέσκειας κι οργής δεν λέει να κοπάσει στη Γαλλία. Εξακολουθεί να χτυπά με μεγάλη ένταση το Ελιζέ, ενώ οι ταραχές συνεχίζονται στους δρόμους του Παρισιού κι άλλων γαλλικών πόλεων, με τα δακρυγόνα και τα χημικά να πέφτουν, τις συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές κι αστυνομικούς να μην σταματούν και τα απορρίμματα σε κάθε γωνία να πληθαίνουν.

“Allez, on court” lance un policier mais certains suivent en marchant, essoufflés. #Paris #ToutCramer #Revolution #ReformeRetraites pic.twitter.com/qx3BL2Aloh

— AB7 Média (@Ab7Media) March 20, 2023


“Allez, on court” lance un policier mais certains suivent en marchant, essoufflés. #Paris #ToutCramer #Revolution #ReformeRetraites pic.twitter.com/qx3BL2Aloh

— AB7 Média (@Ab7Media) March 20, 2023


Επεισόδια ευρείας έκτασης ξέσπασαν και πάλι, το βράδυ της Δευτέρας, αφότου καταψηφίστηκαν οι δύο προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν.

Η πολιτική επιβίωση του Γάλλου προέδρου – βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον – εξασφαλίστηκε, ωστόσο η κοινωνική κρίση δεν έχει αποσοβηθεί και οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν αμέσως μετά τη διαδικασία στους δρόμους για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο που ορίζει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Les voitures circulent difficilement à travers les nombreuses poubelles donc beaucoup en feu pic.twitter.com/8VtMCALjFh

— AB7 Média (@Ab7Media) March 20, 2023

— AB7 Média (@Ab7Media) March 20, 2023

#Paris brûle toujours, plusieurs corteges sauvages sont en cours dans la capitale. #reformesdesretraites #revolution#ToutCramer#greve20mars #reformedesretraites #reformeretraites#MotionDeCensureTransPartisane#DirectAN pic.twitter.com/D8zHk9wYZh

— Jules Ravel (@JulesRavel1) March 20, 2023

#Paris, impossible de sortir de la place #Vauban, charges et gazage des CRS. #reformesdesretraites #revolution#ToutCramer#greve20mars #reformedesretraites #reformeretraites#MotionDeCensureTransPartisane#DirectAN pic.twitter.com/YIufW3ecu5

— Jules Ravel (@JulesRavel1) March 20, 2023

#Paris, les manifestants contre la #ReformedesRetraite scandent « nous aussi on va passer en force ! » devant un cordon de CRS et de BRAV-M suite au rejet de la #MotionDeCensureTransPartisane #reformesdesretraites #revolution. #greve20mars #reformedesretraites #reformeretraites… https://t.co/z4t4BvBvOV pic.twitter.com/qylHMjxdqd

— Jules Ravel (@JulesRavel1) March 20, 2023

Καταψηφίστηκαν, νωρίτερα, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν για το νομοσχέδιο που επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Στα πρώτα τους σχόλια, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «πύρρειο νίκη», με την αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου να αποτυπώνεται ανάγλυφα στους δρόμους, όπου επικρατεί το χάος, αλλά και στα ποσοστά δημοφιλίας του τα οποία έχουν πέσει κατακόρυφα. 

Η πρόταση μομφής του αριστερού Liot δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους κι ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. 

Από την άλλη, η πρόταση της ακροδεξιάς Λεπέν κέρδισε μόνο 94 ψήφους από τις 287 που απαιτούνταν για την έγκριση. 

#BREAKING French parliament rejects multiparty no confidence motion against government pic.twitter.com/5FsAXFUUh2

— AFP News Agency (@AFP) March 20, 2023


🔴 L’Assemblée rejette la motion de censure du RN, la réforme des retraites adoptée

Après le rejet à 9 voix près d’une première motion transpartisane, celle de l’extrême droite n’a recueilli que 94 voix sur les 287 nécessaires.https://t.co/4JXoWJzneL

— Le Figaro (@Le_Figaro) March 20, 2023

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «παραίτηση, παραίτηση» προς τους υπουργούς. 

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε την έναρξη της ψηφοφορίας για τη δεύτερη πρόταση, αυτή του RN. Οι βουλευτές είχαν πάλι 30 λεπτά για να ψηφίσουν.

Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Οι συζητήσεις για τις δύο αυτές προτάσεις μομφής διεξήχθησαν το απόγευμα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που σημαδεύτηκε από βουλευτές που αποχώρησαν πολλές φορές από την αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Η «κυβέρνηση είναι ήδη νεκρή στα μάτια των Γάλλων» μετά από αυτή την πολύ οριακή ψηφοφορία, δήλωσε η πρόεδρος της Αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ματίλντ Πανότ.

Ο βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, από την Liot, κατήγγειλε την «αδικία» του εμβληματικού έργου της δεύτερης πενταετούς θητείας Μακρόν, καταγγέλλοντας την «άρνηση της δημοκρατίας» με τη χρήση του 49.3.

Η μετάθεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη «αποκρυσταλλώνει τις εντάσεις, τις ανησυχίες και την οργή των συμπολιτών μας», είπε.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του RN κατήγγειλαν την «κατρακύλα» και τη «στασιμότητα» του γαλλικής εκτελεστικής εξουσίας. «Λοιπόν αδηφάγε κύριε Μακρόν! Ας πάμε στη διάλυση» της, δήλωσε η ακροδεξιά βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.

Από τις 19 Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν οκτώ φορές για να εκφράσουν την απόρριψή τους σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου το θεωρούν «άδικο», ειδικά για τις γυναίκες και τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης σήμερα, η πρωθυπουργός Μπορν κατήγγειλε τον «αντικοινοβουλευτισμό» της αντιπολίτευσης και την «εξάπλωση βίας» ορισμένων αριστερών βουλευτών.

Η Μπορν πρόσθεσε ότι «γνωρίζει καλά την (σημερινή) ψυχική κατάσταση της χώρας μας» και την «προσπάθεια» που αυτή η μεταρρύθμιση «απαιτεί από πολλούς συμπατριώτες μας».

Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι η χαμηλότερη, χωρίς τα συνταξιοδοτικά συστήματα να είναι απολύτως συγκρίσιμα. Η κυβέρνηση επέλεξε να παρατείνει τις ώρες εργασίας ως απάντηση στην οικονομική επιδείνωση των συνταξιοδοτικών ταμείων και στη γήρανση του πληθυσμού.

Κόμματα της αντιπολίτευσης θα αμφισβητήσουν επίσης το νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει να καταργήσει μέρος ή το σύνολό του – αν θεωρήσει ότι αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει θα αφήσουν ήδη ανεξίτηλο σημάδι στη δεύτερη πενταετή θητεία του Μακρόν.

Αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, «αν και θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία».

Το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας είναι μια ανακούφιση για τον Μακρόν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς σκοπέλους. Συγκεκριμένα, η αποτυχία του κεντρώου προέδρου να βρει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Ο απόστρατος είχε προσπαθήσει να πνίξει τη μητέρα των διδύμων, λέει η θεία της

Καραμανλής: Παραλάβαμε το 18% της σύμβασης 717 και το προχωρήσαμε στο 70%

Εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Ελβετικά ΜΜΕ: Ντροπή για ολόκληρη τη χώρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news