Γαλανόλευκο και εκδηλώσεις στη Φλόριδα για την 25η Μαρτίου

0
144

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Τη δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή του είχε χθες, Κυριακή, το «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, που είναι η ελληνική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η άλλη μεγάλη εκδήλωση είναι τα Θεοφάνια, που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη έξω από τα σύνορα της Ελλάδος.

Φέτος, ολόκληρη η διαδρομή, από τον ιστορικό ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, μέχρι και την εξέδρα των επισήμων, αντηχούσε από εμβατήρια, που μεταδίδονταν από μεγάφωνα τα οποία είχε εγκαταστήσει η οργανώτρια Επιτροπή Παρέλασης. Παντού στις κολώνες υπήρχαν ελληνικές σημαίες. Μικρές γαλανόλευκες κρατούσαν και οι χιλιάδες θεατές, που από νωρίτερα είχαν καταλάβει τα πεζοδρόμια της κεντρικής παραλιακής Λεωφόρου Δωδεκανήσου.

Λόγω των αναμενόμενων εκλογών στην Ελλάδα, φέτος δεν είχαν έλθει πολιτικοί και άλλοι παράγοντες από τη γενέτειρα.

Η παρέλαση αναμένετο να αρχίσει στη 1 η ώρα το μεσημέρι από την Λέμον Στριτ, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου νωρίτερα, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία, προεξάρχοντος του επισκόπου Σεβαστιανού, που είχε έλθει από τη Μητρόπολη της Ατλάντας.

Στη συνέχεια, έγινε στο προαύλιο του ναού η ύψωση των σημαιών Ελλάδας και ΗΠΑ (Λεπτομέρειες για την Παρέλαση, θα δημοσιευτούν στην αυριανή μας έκδοση).

Στο τραπέζι των επισήμων. Από αριστερά, οι: Πέτρος Κουτσοπανάγος, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νίκος Λαριγκάκης, εκτελεστικός διευθυντής του American Hellenic Institute, Κωνσταντίνος Βατικιώτης, δήμαρχος, Κώστας Σισόης, πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, επίσκοπος Σεβαστιανός, Λουκάς Τσώκος, γενικός πρόξενος, π. Αθανάσιος Χαριλάου, Δρ Ειρήνη Γράψια, αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης και Κωνσταντίνος Σοφικίτης, κυβερνήτης της AHEPA.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Εν τω μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επίσημη χοροεσπερίδα της Επιτροπής Παρέλασης στην κοινοτική αίθουσα «Σπανός-Πάππας» του Αγ. Νικολάου.

Καλωσορίζοντας τον κόσμο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Σισόης, τόνισε ότι οι απανταχού Ελληνες γνωρίζουν τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Είπε δε ότι τιμάται η Εθνεγερσία, αλλά και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. «Τιμούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη τους αγωνιστές του έθνους μας», πρόσθεσε. «Οι ήρωες της γενέτειρας δίδαξαν ότι η ελευθερία κερδίζεται με θυσίες».

Ο κ. Σισόης κάλεσε όλη την Ομογένεια να αγωνιστεί για τη διαφύλαξη των παρακαταθηκών του Ελληνισμού.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να τοποθετηθούν μεγάφωνα που θα μεταδίδουν εμβατήρια καθ’ όλη τη διαδρομή της Παρέλασης, πράγμα που θα δημιουργεί μεγαλύτερη πατριωτική ατμόσφαιρα για τους θεατές και τους παρελαύνοντες.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, υποστήριξε ότι η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελληνική Επανάσταση έχει θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα, αλλά έχει και οικουμενικό.

«Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς λαούς», συνέχισε.

Στην αρχή της εορταστικής εκδήλωσης, χορευτικά της Ομογένειας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο κόσμος χειροκρότησε όταν ο κ. Τσώκος, υπογράμμισε ότι υπάρχει σύνδεση της Ελληνικής Επανάστασης με την Ελληνική Διασπορά. «Χωρίς αυτή, δεν θα μπορούσε να γίνει η Επανάσταση», κατέληξε.

Στην ιστορία του Τάρπον Σπρινγκς και τις αφίξεις των πρώτων, αλλά και των μετέπειτα σφουγγαράδων από την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αρχή του χαιρετισμού του, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Βατικιώτης. Μίλησε, ακόμα, για τη σημερινή ανάπτυξη του Τάρπον Σπρινγκς, το οποίο είναι πολύ γνωστό για τον ελληνικό χαρακτήρα του.

Ο κ. Βατικιώτης επέδωσε επίσημη Διακήρυξη για την επέτειο, στον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης, κ. Σισόη.

Τον Μητροπολίτη Ατλάντας, Αλέξιο, αντιπροσώπευσε μεταφέροντας τις ευχές του, ο επίσκοπος Σεβαστιανός, ο οποίος πριν χρόνια είχε διατελέσει ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγ. Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς.

«Να προσέξουμε μη χάσουμε την ελληνική μας ταυτότητα», είπε και απέδωσε τιμή στους αγωνιστές της Εθνεγερσίας.

Ο θεοφιλέστατος, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο, αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα.

Σύντομος, αλλά μεστός νοημάτων, ήταν ο χαιρετισμός της αναπληρώτριας Συντονίστριας Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ν. Υόρκης, Δρ Ειρήνης Γράψια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Νέας Υόρκης είναι αρμόδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ν. Υόρκης, δρ. Ειρήνη Γράψια, κατά τον χαιρετισμό της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Η Δρ Γράψια διευκρίνισε ότι παραβρίσκεται ως απλή ιδιώτης. Στην αρχή συνεχάρη την Επιτροπή Παρέλασης που οργάνωσε την εκδήλωση και την Παρέλαση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην 25η Μαρτίου κατά την οποία εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ο ευαγγελισμός του έθνους.

Η Δρ Γράψια αφού εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην εκδήλωση, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γιορτάζει την έναρξη των πολέμων και όχι τη λήξη τους. Πρόσθεσε δε, ότι στους αγώνες για την απελευθέρωση, υπήρξαν διχόνοιες που δυσκόλεψαν, με ολέθρια αποτελέσματα. «Οταν, όμως, επανενώθηκαν, μεγαλούργησαν». Στο σημείο αυτό, η Δρ Γράψια, τόνισε τη σημασία της ενότητας των Ελλήνων και την ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του American Hellenic Institute, Νίκος Λαριγκάκης μίλησε για το αγαθό της Ελευθερίας που απολαμβάνει ο άνθρωπος και τη διατήρησή του, πράγμα που αποτελεί μέριμνα του οργανισμού που αντιπροσωπεύει.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο απόστρατος σήμερα ταξίαρχος του Ελληνικού Στρατού, Ροδόλφος Δημητρόγλου, ο οποίος ως διοικητής της Προεδρικής Φρουράς το 2017 είχε επισκεφθεί το Τάρπον Σπρινγκς με ομάδα ευζώνων που έλαβε μέρος στην ελληνική παρέλαση. «Μην αφήσετε τον Ελληνισμό να χαθεί», τόνισε ο κ. Δημητρόγλου.

Εκτός από τους προαναφερθέντες επισήμους, έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο τέως δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος, και πρόεδροι ομογενειακών οργανώσεων.

Πριν από τις ομιλίες χορευτικά συγκροτήματα κοινοτήτων της περιοχής, παρουσίασαν με εθνικές ενδυμασίες, παραδοσιακούς χορούς. Στο τέλος ο κόσμος διασκέδασε με χορευτική μουσική και τραγούδια.