12.2 C
Athens
Friday, March 31, 2023

Βενιζέλος – Διαμαντοπούλου «στα μαχαίρια» όσο το ΠΑΣΟΚ «φλέγεται» εσωκομματικά

Must read

More articles

Ανήσυχες μέρες διανύει η Χαριλάου Τρικούπη, με αντιπαραθέσεις κορυφαίων παραγόντων από το χώρο της, όπως μεταξύ του πρώην προέδρου ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου, που έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ κλίμα από τις παραιτήσεις στελεχών από θέσεις ευθύνης και τις αποσύρσεις υποψηφιοτήτων,  με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις της Αναστασίας Σιμητροπούλου και του Παντελή Περιβολάρη αντίστοιχα.

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εσωτερικές αντιθέσεις στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι ανταγωνισμοί για τις πολιτικές επιλογές της «επόμενης μέρας», η σύγκρουση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και οι επαφές Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου με ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης του προοδευτικού χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, προκάλεσε εσωτερικές τριβές στη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» της Χαριλάου Τρικούπη η συμμετοχή των συνταγματολόγων Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Αλιβιζάτου, σε μια εκδήλωση για τις υποκλοπές και τη δημοκρταική λειτουργία στην οποία μετέχουν πανεπιστημιακοί που κινούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερωτηματικό στον τίτλο της εκδήλωσης (Μένουμε Ευρώπη;) ήταν η θρυαλλίδα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό, τον τίτλο της εκδήλωσης, ο οποίος ήταν το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη»; και υπότιτλος οι «Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξήγησε ότι δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο, αλλά αντιθέτως δεν τον ενοχλεί, σημειώνοντας ότι «προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα. Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική. Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος «Μένουμε Ευρώπη;» στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να «Μένουμε Ευρώπη», να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου».

Μία ώρα μετά, σχολίασε στην ίδια ανάρτηση η Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι εκπλήσσεται και διαφωνεί. Συγκεκριμένα έγραψε: «Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή «υποστήριξης»ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον.Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! με παύλα και τέλεια».

Η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν άμεση και εκτενέστατη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου…»

Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση τη διοργανώνει η  Σχολή Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία «Ώρα Μηδέν» για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Εκτός από τον Ευαγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο, μετέχουν οι συνταγματολόγοι Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΑΠΘ), Ξενοφών Κοντιάδης (Πάντειο). Θα συντονίζει ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης και θα κάνει εισαγωγική προσφώνηση ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και τα σχόλια:

«Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς, δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων.

Οι οργανωτές έθεσαν ως τίτλο της εκδήλωσης το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη»; Και ως υπότιτλο: Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου

Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα.

Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.

Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος «Μένουμε Ευρώπη;» στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να «Μένουμε Ευρώπη», να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου.

Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική.

Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι», με αποτέλεσμα οι «άλλοι» να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.»

Το σχόλιο της Άννας Διαμαντοπούλου:

«Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή «υποστήριξης»ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται απο κανέναν πλέον.Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση ειναι : Μένουμε Ευρώπη! με παύλα και τέλεια».

Η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, απο τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του «Μένουμε Ευρώπη» την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να «ελέγχω τα διαπιστευτήρια» άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο «πολεμικό μητρώο» ας σηκώσει το χέρι του.

Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου.»

Αρνητικό σχόλιο έκανε για την εκδήλωση και η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για ομιλητές της εκδήλωσης που όπως σημειώνει στο Fb  «συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”».   Παράλληλα, επέλεξε να μην έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Νίκο Αλιβιζάτο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη συμμετοχή τους, αλλά δηκτικά  ανέφερ ότι ελπίζει ότι οι δυο τους θα «κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

Στη ανάρτησή της η Βάσω Κιντή ανέφερε τα εξής:

«Στην εκδήλωση νομικών με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη”; υπάρχουν ομιλητές που συμπαρατάχθηκαν με αυτούς που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μάς βγάλουν από την Ευρώπη χωρίς να πουν κουβέντα και ανέχθηκαν χωρίς πάλι κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-Ευρωπαίκά (βλ. ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis). Συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”. Βάζοντας εισαγωγικά στον τίτλο της εκδήλωσής τους, αναφέρονται σαφώς σε αυτήν την υπόθεση και είναι σαν να την ειρωνεύονται. Εσείς που θέλατε Ευρώπη, δείτε τι πάθατε. Ελπίζω ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν μέρος του “Μένουμε Ευρώπη” να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο»

Διαβάστε επίσης:

Αναστασία Σιμητροπούλου: Παραιτήθηκε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Παντελής Περιβολάρης

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news