15.3 C
Athens
Sunday, March 26, 2023

Ατζέντα οικονομίας και φουλ επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση: Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης

Must read

More articles

Ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία θα προβάλλει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκινά έναν νέο κύκλο θεματικών συνεντεύξεων στο δρόμο προς τις εκλογές 2023. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι εστιασμένη σε δύο βασικές θεματικές ενότητες: από την μία πλευρά θα γίνει μια εκτενής αναφορά στα κυβερνητικά πεπραγμένα και από την άλλη πλευρά θα δοθεί μια πρόγευση για τις επόμενες κινήσεις.

Παρά το κύμα ακρίβειας που απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αυτό που τονίζεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως πρόκειται για ένα εξωγενές πρόβλημα, ενώ υπογραμμίζεται εμφατικά πως τα μέτρα στήριξης δεν πρόκειται να σταματήσουν. Η οικονομία  έχει καλύτερη απόδοση από την αναμενόμενη, γεγονός που σημαίνει πως δημιουργούμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι το μήνυμα, που θα εκπέμψει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η ακρίβεια  είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα και στόχος είναι να περάσει στους πολίτες η εικόνα πως είναι κοντά η έξοδος στο ξέφωτο. Στο πλαίσιο αυτό στη σημερινή συνέντευξη τύπου θα δοθεί βαρύτητα σε μια σειρά από στοιχεία, που δείχνουν πως η οικονομία έδειξε ισχυρά «αντισώματα» στις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών (covid, πόλεμος στην Ουκρανία). Για παράδειγμα αναμένεται να γίνει αναφορά σε μια σειρά στοιχείων, που σχετίζονται με την πορεία των εξαγωγών, τις επενδύσεις, την υποχώρηση των ποσοστών ανεργίας, την αύξηση του μέσου μισθού  κ.α.  

Παράλληλα θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί μια αισιόδοξη εικόνα για την επόμενη ημέρα, με αναφορές στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά τις  εκλογές αλλά και στο στόχο για ανάπτυξη τουλάχιστον 2%.  Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε μια σειρά μέτρων  που μπαίνουν σε εφαρμογή, όπως η αύξηση κατά 7.75% των συντάξεων και το Market Pass και θα μιλήσει εκ  εκ νέου για μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Άλλωστε έχει σημειώσει πως αν το στοίχημα της πρώτης τετραετίας ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το στοίχημα της επόμενης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί.

Στο οικονομικό επιτελείο  επεξεργάζονται ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ένα έκτακτο βοήθημα πριν το Πάσχα. Ωστόσο στόχος είναι να μην ανακοινωθούν όλες οι παρεμβάσεις ταυτόχρονα αλλά να ξεδιπλώνονται σταδιακά στο δρόμο προς τις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα τονίζεται διαρκώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως τα μέτρα θα είναι κοστολογημένα, καθώς από την κυβέρνηση προτάσσεται ένα αφήγημα σταθερότητας. 

Σκληρό ροκ με το ΣΥΡΙΖΑ 

Σε μετωπική σύγκρουση με την Κουμουνδούρου οδηγείται η κυβέρνηση, κάτι που πιστοποιείται και από το μπαράζ ανακοινώσεων. Από την Πειραιώς εστιάζουν στο μεταναστευτικό και στα όσα έλαβαν χώρα σε νησίδα στον Έβρο μετά από χθεσινό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για σκηνοθεσία της ιστορίας της  «μικρής Μαρίας». Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η επίθεση στην Κουμουνδούρου και για την υπόθεση Καλογρίτσα και είναι εμφανές πως η Νέα Δημοκρατία  σκοπεύει να κρατήσει ψηλά το θέμα στην πολιτική συζήτηση. 

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατζέντα στο δρόμο προς τις κάλπες και να απαντήσουν με τον τρόπο  αυτό στο ασφυκτικό pressing της αντιπολίτευσης που προτάσσει θέματα διαφάνειας (και ρίχνει το βάρος στις παρακολουθήσεις). Ουσιαστικά επιχειρείται η επανασύνδεση με ένα ακροατήριο με αντι ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, καθώς στο δρόμο  προς τις εκλογές της απλής αναλογικής απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

  • Εικόνες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που ενημέρωσε για απειλή βόμβας – Ασφαλείς όλοι οι επιβάτες
  • Προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνη κακοκαιρία από τα μέσα της εβδομάδας: Καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους φέρνει νέα μετεωρολογική «βόμβα»
  • Εικόνες που τρομάζουν στην Ιταλία: Πλοίο δίνει μάχη με κύματα οκτώ μέτρων – Δείτε το βίντεο
  • Τι είναι ο κωδικός Renegade που ενεργοποιήθηκε μετά την απειλή για βόμβα στο αεροσκάφος της Ryanair
  • Νίκος Ξανθόπουλος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του – Τα πρώτα λόγια της κόρης του μετά τον θάνατό του
  • Commodities: Μικρή υποχώρηση των τιμών το 2023 προβλέπει έκθεση του Economist Intelligence Unit
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news