20.5 C
Athens
Monday, March 27, 2023

Από τη σύσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με μαζικούς φορείς στο Κιλκίς

Must read

More articles

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της περιοδείας του στο Κιλκίς, συμμετείχε στη σύσκεψη μαζικών φορέων της περιοχής με θέμα “Τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στο Κιλκίς”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και πήραν τον λόγο ο Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, ο Θόδωρος Αποστολίδης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, ο Πασχάλης Μασούρας, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Κιλκίς, ο Κωνσταντίνος Γρίβας, πρόεδρος Λαϊκών Αγορών Κιλκίς, ο Γιάννης Τουλγαρίδης, πρόεδρος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παιονίας, η Αναστασία Μπίτου, πρόεδρος Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, ο Κώστας Κατσιάνος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, ο Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Κιλκίς, ο Σίμος Παντελίδης, αντιπρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Κιλκίς, ο Γιάννης Φαχουρίδης, πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, η Καλλιόπη Σμυδάκη – Χαμουρούδη, από τους ωφελούμενους προγράμματος προεργασίας ΟΑΕΔ στον δήμο Παιονίας, ο Γιώργος Ξενέλης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κιλκίς, ο Σπύρος Μιχαηλίδης, από τον Εμπορικό Σύλλογο του Κιλκίς και η Κατερίνα Αμανατιάδου, δασκάλα ειδικής αγωγής, εκπρόσωπος νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των φορέων και απαντώντας σε ερωτήσεις και υπομνήματα που του επιδόθηκαν, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

“Μιλάμε για ένα νομό, στον οποίο οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τόσα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, έχουν ρίξει μαύρο στα όνειρα και τις ανάγκες της νεολαίας. Παρότι τους έχουν φλομώσει με το αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μια καπιταλιστική ανάπτυξη, όμως, που τσακίζει τους μισθούς και τα κοινωνικά δικαιώματα των νέων, που εντείνει την εκμετάλλευση, που μετατρέπει σε ακριβά εμπορεύματα την πρόσβαση τους στον αθλητισμό, τις τέχνες, τον πολιτισμό, που θέτει φραγμούς στη μόρφωσή τους. Αναλυτικά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων από το χώρο του αθλητισμού. Μια πραγματικότητα που τη βιώνουν οι νέοι καθημερινά και εδώ στο Κιλκίς και τους εξωθούν όλο και περισσότερο στη σκληρή λύση της μετανάστευσης, του ξεριζωμού.

Είναι χαρακτηριστικό το δίκαιο αίτημα των νέων ωφελούμενων του προγράμματος προεργασίας, πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Παιονίας, για τους οποίους πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της μισθοδοσίας τους. Δεν μπορεί να ζήσουν μένοντας απλήρωτοι και συνεχώς να είναι μέσα στην ανασφάλεια.

Εδώ στο Κιλκίς φαίνεται πιο ξεκάθαρα τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Γιατί εδώ, παράγεται ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας μας. Υπάρχουν πολλές μεγάλες εργοστασιακές μονάδες. Πάνω από 50 εργοστάσια με περίπου 5000 εργάτες συγκεντρωμένους σε μεγάλες ΒΙΠΕ, όπως στο Σταυροχώρι και στη Ν. Σάντα. Βιομηχανίες που έχουν τεράστιους τζίρους και κερδοφορία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και βιοτέχνες, καθημερινά, βλέπουν τα ταμεία τους άδεια από έσοδα, αλλά γεμάτα από φόρους και υποχρεώσεις προς το κράτος, τους μεγαλοεπιχειρηματίες προμηθευτές τους και τις τράπεζες.

Την τελευταία δεκαετία χτύπησαν ρεκόρ τα χρέη, τα λουκέτα, οι κατασχέσεις. Γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης, απαλλαγής από τα χρέη, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, μείωση του ΕΦΚ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ σε ενέργεια κοκ.

Συμμεριζόμαστε, επίσης, τα αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που ζητάνε όπως και όλοι αυξήσεις μισθών, μετρά για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, γιατί πραγματικά είναι ο κλάδος που συνεχώς σημειώνονται εργατικά ατυχήματα.

Επίσης, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν την παραγωγή τους, στενάζοντας κάτω το βάρος του υψηλού κόστους παραγωγής, των εξευτελιστικών τιμών, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, που επιβάλλουν οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι. Είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε κάθε νόσο ή καιρικό φαινόμενο που μπορεί να πλήξει την παραγωγή τους ανά πάσα στιγμή, συνήθως χωρίς αποζημίωση από το κράτος. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να υπάρχει αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

Η ΚΑΠ της Ε.Ε. έχει μετατρέψει ολόκληρες περιοχές του νομού, με δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά, βαμβάκι, σιτάρι, κρασιά και πολλά άλλα, σε ένα έρημο τόπο για τον λαό της υπαίθρου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αμπελοκαλλιεργητών Γουμένισσας, όπου το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και αυξάνεται συνεχώς ενώ αν συνυπολογιστεί ότι δεν υπάρχει μοριοδότηση για νέες άδειες φυτεύσεις, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να αγοράζουν άδειες φυτεύσεις στα 600- 1000 ευρώ το στρέμμα, καταλαβαίνει κανείς το πρόβλημα.

Παραπέρα, ενώ σήμερα δίνουν την παραγωγή τους και τα τιμολόγια, πληρώνονται έως και 10 μήνες μετά, ενώ η εφαρμογή του νόμου είναι για πληρωμή των τιμολογίων εντός 60 ημερών, ή το γεγονός ότι δεν ισχύει η μείωση του φόρου 50% για προϊόντα που δεν περνάνε από το συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπλέον, και άλλα πολλά.

Κατανοούμε τα σοβαρά προβλήματα των λαϊκών αγορών, καταρχάς αφού και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με το πενιχρό τους εισόδημα ψωνίζουν πολύ λιγότερο πλέον. Το απαράδεκτο νομοσχέδιο, που εμείς παλεύουμε να καταργηθεί, τους δίνει την χαριστική βολή, ωφελημένοι βγαίνουν μόνο οι μεγαλέμποροι. Είμαστε μαζί τους στον αγώνα.

Μεγάλες εκτάσεις μένουν αναξιοποίητες και γίνονται χρυσή ευκαιρία για τους βιομηχάνους και τους “ντίλερς” της «πράσινης ανάπτυξης» που συγκεντρώνουν στρέμματα για να σπείρουν άναρχα, δεξιά και αριστερά, φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το Κιλκίς, παραμένει εξαιρετικά πλούσιος τόπος σε υδάτινους πόρους και σημαντικούς ορεινούς όγκους που, με κατάλληλα έργα υποδομής, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, καλύτερη ζωή στην οικογένειά τους, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό.

Στον τόπο αυτό, στον οποίο η εξόρυξη αδρανών υλικών και άμμου είναι εξαιρετικής ποιότητας, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε έργα αναγκαία για τον λαό και όχι να καταντάνε εμπορεύματα με σκοπό τα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η ουσία είναι ότι παράγεται πλούτος πολύς εδώ στην περιοχή από τους εργαζόμενους, με αμύθητα κέρδη για λίγους και φτώχεια για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Αυτή είναι η κατάσταση συνολικά. Παρά τις σκιές που υπάρχουν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην χώρα μας είναι ακόμα σχετικά ψηλοί. Η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί και ο πληθωρισμός είναι πάνω από το 11%. Υπάρχουν συνεχείς και νέες ανατιμήσεις που φτάνουν έως και 40% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη. Σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, δυστυχώς, ο μισθός παραμένει χαμηλότερος, από ότι πριν 13 χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων!

Την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι – λίγοι κηφήνες, έσκασαν στα κέρδη, τα κέρδη τους είναι από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, του λαού.

Τα οικονομικά στοιχεία μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως τι λένε οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό με τα κόμματά τους στο λαό.

Από το 2009, στην κρίση, μας έλεγαν πως δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις. Στην ανάπτυξη που ήρθε τόνιζαν με έμφαση “κάτσε τώρα να σταθεροποιηθεί το πράγμα και βλέπουμε”. Μετά, στην πανδημία, που ξεζούμισαν κι άλλο το λαό και οι τζίροι έφτασαν στα ουράνια, τόνιζαν “ας περιμένουμε να δούμε και μετά εδώ είμαστε”! Τώρα μας λένε ότι “λόγω ενεργειακού κόστους και αυξήσεων στις πρώτες ύλες, τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις”!!!

Στην ποδιά αυτής της ανάπτυξης, της καπιταλιστικής, σφάζονται τα άλλα κόμματα, ποιος από όλους τους θα υπηρετήσει ακόμα καλύτερα τους στόχους της μεγαλοεργοδοσίας, των ομίλων. Σε αυτούς τους στόχους είναι ταγμένο το αντιδραστικό κράτος, για το οποίο έχουν βάλει την σφραγίδα του όλες οι κυβερνήσεις. Με έναν προϋπολογισμό που βάζει φόρους 50 δις, 2 δις επιπλέον από πέρσι, που θα τα φορτωθεί πάλι μόνο ο λαός και την ίδια στιγμή, δίνουν δώρο 14 δις ευρώ στα μονοπώλια. Με την απουσία του Κράτους σε ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες να προβάλλει παντού και ιδιαίτερα στο Κιλκίς.

Δεν ξέρω αν ακούσατε σήμερα ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια. Πάλι ο λαός θα πληρώσει, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι τόκοι των δανείων των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών. Θα φτάσουν να αυξηθούν κατά 33% μέσα στο χρόνο, με αυξητική τάση από εκεί και πέρα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, της ονομαζόμενης επεκτατικής αυτής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και την υλοποίησε η ΝΔ, επειδή η ΕΕ και η ΕΚΤ τους είπε “ανοίξτε λίγο τις στρόφιγγες”, βέβαια πάλι προς τους μεγάλους επιχειρηματίες όχι προς το λαό. Κι έρχονται τώρα κι αυξάνουν όλες οι τράπεζες τα επιτόκια και θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, μέσα σε συνθήκες όπου και νέα κρίση μπορεί να έρχεται μπροστά, όχι εδώ στην Ελλάδα, αλλά θα επηρεάσει γιατί δεν είμαστε σε γυάλα. Η Ευρωζώνη πάει σε ύφεση απ’ τον επόμενο χρόνο -απ’ ότι φαίνεται- και πάλι θα κληθεί ο λαός να βάλει το χέρι στη τσέπη.

Φίλες και φίλοι,

Το τραγικό περιστατικό που έγινε πριν μερικούς μήνες στις Σέρρες, με τον θάνατο ενός μικρού μαθητή μέσα στο σχολείο, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές στα σχολεία όλης της χώρας. Όπως εδώ στο Κιλκίς που το τελευταίο σχολείο που κατασκευάστηκε ήταν πριν από μία δεκαετία, ενώ το 1/3 των σχολείων είναι άνω των 40 ετών. Με τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε υπόγειες αίθουσες, ακόμα και σε αίθουσες χωρίς παράθυρα. Σε σχολεία, που δεν διαθέτουν γυμναστήριο, αίθουσες εργαστηρίων, βιβλιοθήκες, που οι μαθητές στριμώχνονται κυριολεκτικά, για να χωρέσουν στις αίθουσες. Είναι επιτακτικό και απαραίτητο να κατασκευαστούν μια σειρά σχολεία όπως νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο στο Κιλκίς και στο Πολύκαστρο. Τόσες κυβερνήσεις και δήμαρχοι έχουν αλλάξει. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όμως; Τα ίδια και τα ίδια. Δεν κουνιέται φύλλο.

Θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα των συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τις ανατιμήσεις, καθώς και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Χρειάζονται μέτρα στήριξης ειδικά των αναπληρωτών και νεοδιόριστων καθώς και όσων μετακινούνται καθημερινά κλπ. Απαιτούνται άμεσα μέτρα προσλήψεων για κάλυψη όλων των κενών, από την πρώτη μέρα, η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών κλπ. Κατάργηση της αξιολόγησης που κατηγοριοποιεί και τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Και τόσα άλλα που ανέφεραν στα υπομνήματά τους.

Παράλληλα, εκτός από την παιδεία, η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί και στην Υγεία. Τα δυο νοσοκομεία στον νομό εδώ, είναι υποστελεχωμένα. Με τους υγειονομικούς εξουθενωμένους. Ακριβώς εδώ, που υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιομηχανικών μονάδων αναλογικά με τον πληθυσμό και άρα μεγαλύτερες ανάγκες, εδώ οι ελλείψεις βγάζουν μάτι.

Μέσα στην πανδημία, ο νομός θρήνησε πολλούς συνανθρώπους μας αλλά αντί να βγάλουν οι κυβερνώντες κανένα σωστό συμπέρασμα και να καλύψουν, με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός της πανδημίας, όλες τις ελλείψεις, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Εξακολουθούν να παραμένουν πολλές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων. Είναι απαράδεκτο, εγκληματικό, να μην μπορεί να λειτουργεί με επάρκεια ένα νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να προσφέρει στο λαό της περιοχής σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Πέρασαν τόσες κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πιο πριν, μονοκομματικές και συνεργασίας και ακόμα δεν λειτουργεί η ΜΕΘ, ακόμα δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά σε προσωπικό, παρά μόνο μπαλώματα. Όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με τις μετακινήσεις γιατρών. Δηλαδή να παίρνουμε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και πάει λέγοντας…

Η λίστα με τον κόσμο που περιμένει να χειρουργηθεί μεγαλώνει. Και να μη μιλήσουμε για τα κτίρια και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Ό,τι κρατιέται όρθιο, ότι λειτουργεί και στα δυο νοσοκομεία, είναι από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Πρόκειται, δυστυχώς, για συνειδητή πολιτική επιλογή διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Για να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα εδώ δίπλα, στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τις ελλείψεις στα φάρμακα, όπως είπε ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι παράλληλες εξαγωγές, όλη αυτή η ιστορία έχει να κάνει με το ότι θεωρούν το φάρμακο εμπόρευμα για να βγάζουν οι πολυεθνικές όσο γίνεται περισσότερα κέρδη, παίζοντας με την υγεία όλων μας.

Και οπωσδήποτε, δεν μπορώ να μην σχολιάσω τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος που ελλοχεύει στον νομό Κιλκίς. Πού βασίζεται αυτός ο κίνδυνος; Μα, ακριβώς, στην ανεξέλεγκτη γειτνίαση επικίνδυνων δραστηριοτήτων με κατοικημένες περιοχές. Στην απουσία μέτρων ασφαλείας που οδηγεί σε πυρκαγιές και άλλα ατυχήματα. Στην ανεξέλεγκτη ρύπανση σε αέρα, έδαφος, υδροφόρο ορίζοντα.

Για όλα αυτά πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαού για ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι χωρίς αγώνα, χωρίς συλλογική οργάνωση και δράση, δεν γίνεται τίποτε. Δεν χαρίζεται τίποτε και από κανέναν. Πολιτικοί Μεσσίες δεν υπάρχουν.

Για αυτό λέμε ότι μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της σύγκρουσης, των ριζικών αλλαγών, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στη Βουλή και στο λαό.

Περισσότερα θα πούμε για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις μας και στην συνέχεια στην ομιλία στη συγκέντρωση.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news