Από κόσκινο τα ονόματα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Ψάχνουν μέχρι και στα social media για φαινόμενα τύπου Πάτση

0
247

μητσοτακης

Η επιτροπή εκλογικού αγώνα που συνεστήθη μόλις χθες με απόφαση του πρωθυπουργού και πρόεδρο τον Γιάννη Μπρατάκο έχει πολλή δουλειά μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού έχει πέσει, μεταξύ άλλων, και το βάρος της παρουσίασης των ψηφοδελτίων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο για το ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη. Τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα, αν και, όπως λένε όλες οι πληροφορίες, δεν θα παρουσιαστούν πριν από το τέλος του μήνα.

Υπεύθυνοι για τους υποψηφίους είναι, εκτός από τον Γιάννη Μπρατάκο, ο Παύλος Μαρινάκης και ο Θανάσης Νέζης, οι οποίοι “χτενίζουν” και “σκανάρουν” τα ψηφοδέλτια πριν τα παραδώσουν στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το 2019 όλοι οι υποψήφιοι υπέγραψαν δήλωση ότι έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, ωστόσο αυτό, όπως έδειξε η υπόθεση Πάτση, δεν είναι αρκετό.

“Το ότι κάποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο δεν τον εμποδίζει να προβεί σε μία ενέργεια που μπορεί να βλάψει την παράταξη”, έλεγε με νόημα παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος, συμπληρώνοντας οτι “όσο και αν ψάξει κανείς, τίποτα δεν τού εξασφαλίζει ότι ο αυριανός βουλευτής δεν θα πέσει σε κάποιο ατόπημα”, όπως ο βουλευτής Φθιώτιδας, Χειμμάρας.

“Τουλάχιστον αυτός είχε την ευθιξία να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του”, συμπλήρωνε.

Επειδή όμως, όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, τα νέα πρόσωπα που θα “στελεχώσουν” τα ψηφοδέλτια θα περάσουν από “κρησάρα” πολλών επιπέδων. Κατ’αρχάς, οι τοπικές κοινωνίες είναι πάντα ένας “δρόμος” που μπορεί να ακολουθήσει κανείς εάν θέλει να πληροφορηθεί τον βίο και την πολιτεία κάποιου. Οι φίλοι του, οι συνεργάτες του στην επαγγελματική του πορεία, άλλοι υποψήφιοι αλλά και νυν βουλευτές μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή ενός υποψηφίου. Το ίδιο και οι…αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι φωτογραφίες του. Αποτυπώνουν μία εικόνα, που μπορεί να γίνεται αποδεκτή, ίσως όμως και όχι.

“Από μέρους μας και ενόψει των επερχόμενων εκλογων είναι αυτονόητο ότι θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε εξονυχιστικά την πολιτεία κάθε προσώπου που ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια κυνήγι μαγισσών ή άκριτη αποδοχή κάθε φήμης”, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, τον περασμένο Οκτώβριο, ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτακη, Γ. Μπρατάκος.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα των ψηφοδελτίων αναζητεί και την ηλικιακή ανανέωση με την γενιά των 40ρηδων και την τροφοδότηση τους με γυναίκες για να υπάρχει και η απαραίτητη ποσόστωση. Επίσης έμφαση δίνεται σε πρόσωπα δημοφιλή και συνάμα επαγγελματικά επιτυχημένα.