Αποφάσισαν να αποχαιρετήσουν την Βουλή • Η Άποψη

0
148
Αποφάσισαν-να-αποχαιρετήσουν-την-Βουλή-•-Η-Άποψη

Ποιοι από Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θα θέσουν υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές

Από Μ. ΚΕ

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από την εποχή των δεύτερων εκλογών της μεταπολίτευσης, το 1977, το κοινοβούλιο ανανεώνεται σε μεγάλο βαθμό. Στην χειρότερη των περιπτώσεων ένα 30% δεν καταφέρνει, είτε να επανεκλεγεί, είτε δεν θέτει υποψηφιότητα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και στις εκλογές που αναμένονται την άνοιξη. Ήδη πάντως έχουν ανακοινωθεί κάποιες αποχωρήσεις. Η πιο ηχηρή θεωρείται αυτή του Κώστα Τζαβάρα. Ο πρώην υπουργός εκλέγεται χρόνια και ζαμάνια στην Ηλεία και λογικά θα τα κατάφερνε και τώρα. Όμως όπως λέει ο ίδιος στο περιστύλιο της Βουλής σκέφτεται να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ακόμη και εάν τον χαρακτηρίσουν ως αντάρτη. Μάλιστα για την απόφαση του να μην θέσει υποψηφιότητα για τη Βουλή ισχυρίζεται ότι είναι «ζήτημα αρχών και αξιών».

Ένας άλλος βουλευτής που δεν θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία είναι και ο Χρήστος Ταραντίλης, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος δεν άντεξε στην πίεση της θέσης και παραιτήθηκε, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Ο κ. Ταραντίλης, όπως έχει πει σε συναδέλφους του θα αφοσιωθεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, καθώς είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τρεις από τους πλέον προβεβλημένους βουλευτές (δύο και πρώην υπουργοί) ετοιμάζονται να ιδιωτεύσουν. Ο λόγος για τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη και Βασίλη Βασιλικό.  Ο κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του αποφάσισε να αποσυρθεί, καθώς η ενασχόληση του με την πολιτική χρονολογείται από την εποχή των «Λαμπράκηδων» το μακρινό 1960. Βουλευτής άργησε να εκλεγεί, το 2015, αλλά πλέον όπως τονίζει στους συνομιλητές «νιώθω γεμάτος», καθώς διετέλεσε και υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγάσακης (πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα) πριν από τις εκλογές του 2019 είχε ενημερώσει ότι ήταν η τελευταία φορά που ήταν υποψήφιος. Ήδη έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τοποθετηθεί στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τέλος ο Βασίλης Βασιλικός εξελέγη για πρώτη φορά στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπου τέθηκε επικεφαλής για τιμητικούς λόγους.  Λίγο πριν πατήσει τα 90 δεν θα θέσει υποψηφιότητα.

Τέλος από το ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να είναι πουθενά υποψήφιος ο Γιώργος Καμίνης, που ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας το 2019. Τότε ανέμενε να είναι επικεφαλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά προτίμησε τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων. Για τον Γιώργο Καμίνη είχε ακουστεί ότι θα είναι υποψήφιος στην Χίο, όμως ο ίδιος έχει ενημερώσει ότι θα αποσυρθεί από τα κοινά. Ο πρώην συνήγορος του Πολίτη ας μην λησμονούμε ότι επί οκτώ χρόνιά (2011-2019) ήταν δήμαρχος της Αθήνας.