12.2 C
Athens
Friday, March 31, 2023

Ένας διάλογος στη Θεσσαλονίκη για μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25

Must read

More articles

Μπορεί σε επίπεδο ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25 να μην εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, με στόχο μια κυβέρνηση συνεργασίας, σε τοπικό όμως επίπεδο τα στελέχη τους ζυμώνονται, διαβουλεύονται και συζητούν, στην προσπάθειά τους να δώσουν απαντήσεις μέσα από το λόγο τους στον υπαρκτό προβληματισμό στον προοδευτικό χώρο για το αν μπορούν αυτά που τους ενώνουν να οδηγήσουν την επόμενη μέρα σε μια κυβερνητική πρόταση και λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου μια πολιτική εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα “Υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας;”. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το “Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού” και θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα “Μανώλης Αναγνωστάκης”), στις 19.15′.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν προβεβλημένα στελέχη των τριών κομμάτων: Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ), Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Κριθαρίδης (εκπρόσωπος τύπου ΜΕΡΑ 25), αλλά και ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της εκλογικής συμμαχίας “Πράσινο & Μωβ”, Νίκος Χρυσόγελος και ο εκπρόσωπος του Δικτύου Πολιτικού Προβληματισμού, Πάνος Δημητρακάς.

Η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στο Δίκτυο κι όχι στους ομιλητές, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι είναι προσκεκλημένοι. Δεν πρόκειται, όπως ξεκαθάρισαν στη Voria.gr, για μια δημόσια ζύμωση ή κάποια πρωτοβουλία για μετεκλογική συμπόρευση, αλλά για έναν δημόσιο πολιτικό διάλογο, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει. Έτσι κι αλλιώς, ο προβληματισμός στην κοινωνία, ειδικά την κεντροαριστερή ή προοδευτική, είναι υπαρκτός σχετικά με τη δυνατότητα συνθέσεων.

“Σε όλες μας τις δημόσιες εμφανίσεις αυτός ο διάλογος είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν αντιθέσεις, υπάρχουν και συνθέσεις, πράγματα που μας ενώνουν και πράγματα που μας χωρίζουν. Η πρωτοβουλία του Δικτύου δίνει ακόμη μια δυνατότητα να πούμε ξεκάθαρα στους πολίτες τι πιστεύει καθένας από εμάς και δεν είναι μια προσπάθεια να τα… βρούμε μεταξύ μας. Είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου, στην οποία κληθήκαμε να συμμετέχουμε και ανταποκριθήκαμε, επειδή ακριβώς όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ο προβληματισμός εάν μετεκλογικά μπορούμε να τα βρούμε. Εάν υπάρχει κυβερνητική λύση για την επόμενη μέρα. Δεν πρόκειται εμείς να το πούμε αυτό, ούτε να το αποφασίσουμε. Όμως μπορούμε να συζητούμε, να τοποθετείται καθένας για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και θα βρουν οι πολίτες πού έχουμε κοινό βηματισμό και πού αγεφύρωτες διαφορές. Η αναζήτηση, το ενδιαφέρον, η αγωνία για μια προγραμματική σύγκλιση είναι εμφανής στον κόσμο. Τη βρίσκουμε όλοι μας μπροστά μας όπου πηγαίνουμε. Γι’ αυτό και αναγνωρίσαμε την υγιή πρόθεση και την ειλικρινή αγωνία των ανθρώπων του Δικτύου, των ανθρώπων του προοδευτικού χώρου για να πάρουν απαντήσεις. Και επίσης ο διάλογος είναι διαρκής και είναι λογικό, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν κουβεντιάζουμε. Χαίρομαι επίσης που αυτή η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται από ενεργούς πολιτικά ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη”, επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Το Δίκτυο αποτελείται από έντονα πολιτικοποιημένα πρόσωπα της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού χώρου γενικότερα. Συμμετέχουν στελέχη με διαρκή δράση

Όπως μας ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση: “Το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού συγκροτήθηκε ως χώρος προβληματισμού και διαλόγου σε μείζονα θέματα παγκόσμια και Ελλαδικά, που θα επιτελείται με εσωτερικές συζητήσεις, δημοσιεύσεις κειμένων συλλογικών ή προσωπικών, δημόσιες εκδηλώσεις, που θα συμμετέχουν, ειδικοί, εκπρόσωποι κομμάτων και κοινωνικών φορέων, ανάλογα με το θέμα και την καλλιέργεια – διάδοση δημοκρατικών προοδευτικών και κοινωνικά δίκαιων ιδεών και προσεγγίσεων.

Το Δίκτυο κινείται ως αντίληψη στον δημοκρατικό προοδευτικό αριστερό χώρο και φιλοδοξεί να συμβάλει στην συναίνεση, την ώσμωση, την ανανέωση και την σύνθεση των πολιτικών σε ένα σύγχρονο επίπεδο με βάση την δυναμική των εξελίξεων. Προς τούτο λαμβάνει πρωτοβουλίες αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους φορείς και συλλογικότητες. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία του απαντά σε μια ανάγκη τόσο ημών, όσο και εκείνων που θα ήθελαν να την μοιραστούν μαζί μας, για ανταλλαγή απόψεων, σε μια περίοδο που ο πλανήτης με ορόσημο τον πόλεμο στην Ουκρανία εισήλθε σε νέα εποχή με τεράστιες προσκλήσεις που αφορούν του πάντες και προβληματίζουν ιδιαίτερα τους προοδευτικούς πολίτες”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news