Έμπρακτη η στήριξη της Κυβέρνησης στις επιχειρήσεις, τις γυναίκες και τους νέους

0
909

Η πανδημία της COVID-19, η υγειονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην γειτονική Ουκρανία επηρέασαν ολόκληρο τον πλανήτη και διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα για κράτη, πολίτες, εργαζομένους, επιχειρηματίες, και παραγωγούς. Τα νέα δεδομένα απαιτούσαν γρήγορα αντανακλαστικά και επαγρύπνηση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, με σχέδιο συνεχίζει να λαμβάνει γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την οριζόντια στήριξη όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων, του εμπορικού κόσμου που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη του εμπορίου, των επιχειρήσεων καθώς και των εργαζομένων σε αυτές. Παρεμβαίνει έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που ενισχύουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε πολυεπίπεδες προκλήσεις, ενώ λάβαμε μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Αλλά και στο δύσκολο τοπίο που διεθνώς διαμορφώθηκε από τον εν εξελίξει πόλεμο στην γειτονική Ουκρανία, η Κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος της ενέργειας. Η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ένα διαρκές μέτρο για όσο απαιτούν οι συνθήκες ενώ δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, απορροφώντας σχεδόν το 80% της αύξησης. Παράλληλα, στοχευμένες παρεμβάσεις θεσπίστηκαν το 2022 για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ενώ μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο και στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις.

Υποστηρίζουμε δε την γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα, προχώρησε σε σειρά μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει τη γυναίκα στην εργασία, στην οικογένεια, στην παιδεία, όπως η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για γυναίκες, προγράμματα για νέες επιχειρήσεις για γυναίκες (ΕΣΠΑ), προγράμματα του ΟΑΕΔ με έμφαση τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, πρωτοβουλίες για τη ψηφιακή κατάρτιση και εκπαίδευση των γυναικών και το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επενδύει σταθερά στο γυναικείο επιχειρείν μέσα από ένα πλέγμα αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών ευκαιριών και παρέχοντας σημαντικά κίνητρα. 

Ανάλογη είναι και η μέριμνα για τους νέους, με προγράμματα επιδότησης για πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησης. Το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών», το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες» καθώς και το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία», είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Και τέλος, το «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους 18-30 ετών», που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. 

Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η πλέον κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση που έχει υπάρξει στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Οι σπουδαίες αυτές παρεμβάσεις στον τομέα του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας συνθέτουν το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας,  όπου στο επίκεντρο είναι ο πολίτης.

*Άρθρο της Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου-Βουλευτού Ηλείας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here