Άρχισαν οι επίσημες συζητήσεις για συγκυβέρνηση – Τι θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

0
52
Άρχισαν-οι-επίσημες-συζητήσεις-για-συγκυβέρνηση-–-Τι-θα-ζητήσει-το-ΠΑΣΟΚ-για-την-Υγεία

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με τις εκλογές το επόμενο διάστημα, ενώ πλέον έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για συγκυβέρνηση καθώς από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει αυτοδυναμία για κανένα κόμμα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει ανακοινώσει ακόμη την ημερομηνία των εκλογών αλλά το σενάριο για συγκυβέρνηση αρχίζει σιγά σιγά και παίρνει σάρκα και οστά.

Ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, το κατά τις δημοσκοπήσεις 3ο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, έχει ξεκινήσει να συζητά για την επόμενη ημέρα ενώ με βάση τις ίδιες πληροφορίες προτίθεται να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα.

Παρασκηνιακά πάντως έχει ήδη διαμηνυθεί στο επίσης κατά τις δημοσκοπήσεις 1ο κόμμα τη ΝΔ, ότι μέσα στα υπουργεία που θα διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ (συνολικά 4 ή 5) εάν γίνει συγκυβέρνηση, θα είναι το υπουργείο Υγείας.

Τι θα ζητήσει στην Υγεία σε μία συγκυβέρνηση

Αξιόπιστες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ομάδες εργασίας στο ΠΑΣΟΚ έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο θα παραδοθεί όταν επισήμως θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με το πρώτο κόμμα που θα προκύψει στις εκλογές.

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα αποτελέσει τον βασικό διαμορφωτή στις επερχόμενες εκλογές, αφού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν θα επιτύχει αυτοδυναμία. Γι αυτό και αρχίζει και διαμορφώνει ένα προγραμματικό πλαίσιο στην περίπτωση που υπάρξει τελικά συνεργασία, δηλαδή ουσιαστικά διαμορφώνει τα προαπαιτούμενα μιας νέας συγκυβέρνησης.

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει για τον τομέα της Υγείας:

-Να μην υπάρξει «συγκατοίκηση». Να μην συνυπάρχουν δηλαδή στελέχη και των δυο κομμάτων στο υπουργείο Υγείας, καθώς η σύνθεση αυτή δεν λειτούργησε ούτε το 2012 με 2014 επί κυβερνήσεων Σαμαρά με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά ούτε και το 2015-2019 με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τις περιόδους αυτές δεν προωθήθηκε καμία μεταρρύθμιση στην Υγεία εκτιμά το ΠΑΣΟΚ.

-Επίσης θα ζητήσει συγκεκριμένα κονδύλια για την Υγεία, ώστε ο προϋπολογισμός από το Γενικό Λογιστήριο να είναι «κλειδωμένος»

-Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΥ, το βέβαιο σχέδιο αφορά στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων τα οποία σήμερα παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα και κατά το ΠΑΣΟΚ απλά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Υγείας. Φαίνεται πάντως πως σε αυτό το σημείο υπάρχει μία σύγκλιση απόψεων με τη ΝΔ η οποία ωστόσο σε αυτή τη φάση επιδιώκει μόνο τη συγχώνευση κλινικών, πιθανώς λόγω του ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο.

-Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει σε μία συγκυβέρνηση να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση μέσα σε ένα εξάμηνο ώστε να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή στο ΕΣΥ και να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία.

Τι θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ για την Υγεία εάν υπάρξει συγκυβέρνηση.

Στη νέα ΠΦΥ που ευαγγελίζεται θα ενταχθούν όλες οι υπάρχουσες μονάδες όπως τα Κέντρα Υγείας αλλά κυρίως οι ΤΟΜΥ οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί σήμερα από τη ΝΔ.

-Τέλος μέσα στις αλλαγές που θα επιδιώξει στην περίπτωση που προχωρήσει σε συνεργασία με το πρώτο κόμμα, θα είναι η απόλυτη αλλαγή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.